Våldtäkt ett traditionellt ryskt vapen idag uppmuntrat av Putin
Den ryska armén använder massvåldtäkt som vapen i Ukraina, hävdar författaren Sofi Oksanen. I sin bok ”I samma flod, Putins krig mot kvinnorna”. I boken visar Oksanen hur Putin vill bygga sitt imperium genom råt sexuellt våld, desinformation och försvagade rättigheter för kvinnor. Inte undra på att ryska kvinnor inte vill föda barn åt Putin!

Det finns en tradition av användandet av våldtäkt i den ryska armén, inte minst fick kvinnor uppleva det i segrarmakternas intåg i Tyskland, och överallt som den röda armen fanns. Det sexuella våld som Ryssland utövar i Ukraina är en integrerad del av det upprepade folkmord som begås på ukrainarna, förra gången var det under Stalins tid då massvält skulle få ukrainarna till lydnad.
Efter fasorna i ukrainska Butja fick världen en påminnelse om att den ryska armén använder sexuellt våld som legitim strategi. Sofi Oksanen lyfte ämnet i boken I samma flod, Putins krig mot kvinnorna.
Om Butja nu har lagts till handlingarna finns oron ständigt kvar för att det sexuella våldet skulle bli marginaliserat i Rysslands anfallfskrig mot Ukraina.
I sin bok beskriver hon hur misogyni, homofobi och nationalism krokat arm med en högst medveten rysk strategi.
Sofi Oksanen har tidigare skildrar sexuellt våld. I roman Utrensning handlade våldet om hur hennes gammelmoster våldtogs under vidriga förhör med sovjetiska soldater efter sovjets andra ockupationen. Alltför många i Estland förlorade hoppet, sina liv eller deporterades österut. Förtrycket var massivt. Kriget tog i praktiken slut först efter 52 år när Sovjetunionen upphörde att existera 1991. Saken om våldet mot kvinnorna gömdes undan fast alla kvinnor visste och offren svalde skammen efter rödaarméns framfart. Det fans ju ingen rättvisa att få.
Sofi Oksanen har en blick att se det sexuella våldet som vapen alltid borde lyftas fram i diskussioner om krig. Kvinnovåld anser hon borde vara helt normaliserat, varje gång vi pratar om vapnen borde vi prata om våldet mot kvinnorna också, framkommer tydlig från Oksanen.
Hon tycker att många västerländska länder är fullständigt naiva inför Rysslands imperialistiska ambitioner. Putin har själv uttryckt det som att Ryssland saknar gränser. Våld mot kvinnor har, med tiden, växt fram som en huvudingrediens i Putins imperialistiska ideologi. I Ryssland kallas kriminaliseringen av våld i hemmet ett ”utländskt påfund” och feminism stämplas som extremism. Likt alla extrema tankeinriktningar beskrives i boken hur desinformationskampanjer drabbar kvinnor.
Vi har på nära håll set hur SD systematiskt missgynnar kvinnor.
I informationskriget är en förminskning av kvinnorna en del av strategin i SD:s bild av Sverige på samma sätt som det framstår som en del av Rysslands militära doktrin. Vi ser hur kvinnliga politiker i Sverige behandlas illa av trollarméer i Sverige liksom andra kvinnor runt om i världen som vill ta en roll i samhället.
I ryska forum på nätet skrivs det om de lösaktiga ukrainskorna och våldtäktsoffer blir förföljda och hotade på nätet. Men även ukrainska män drabbas av våldtäkter och sexuellt präglad tortyr. Nu har fler offer vågat att anmäla brotten, också männen. Det är nytt, enligt Oksanen. Hon berättar att offer till och med har fått skadestånd i Ukraina för ryska soldaters sexuella våld, med hjälp av Denis Mukweges stiftelse.
Det är historiskt första gången offer medan uppmärksammas under tiden övergreppen pågår. Mukwege har sagt att ett erkännande av begångna brottet är en av förutsättning för att offren ska kunna läka.
Sofi Oksanen tittar aldrig bort. I essäboken ”I samma flod” analyserar hon den ryska imperialismens ambitioner och Putins uttalade krig mot kvinnorna. Våldet har alltid varit närvarande i den ryska historien. Nu som då är det ingen förändring.
Sofi Oksanens essäbok
I samma flod. Putins krig mot kvinnorna
Översättning av Camilla Frostell
Albert Bonniers förlag, 303 sidor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar