torsdag 9 maj 2024

9 maj, Sovjets segerdag?

Tyskland kapitulerar i andra världskriget.


Den 2 maj 1945 kapitulerade de tyska trupperna i Italien. 

Den 5 maj kapitulerade de tyska trupperna i nordvästra Tyskland, Holland och Danmark. 

Den 7–8 maj kapitulerade Tyskland på alla övriga fronter. Efter fem år och åtta månader av krig kom det fred till delar av Europa. De delar son sovjetmakten lade under sig fick vänta ytterligare i nästan 50 år på freden.

Stalin blev fly förbannad över att Tyskarna kapitulerat inför västmakternas trupper. Stalin klär upp ett antal tyskar som, i teaterns form, får kapitulera inför sovjetmakten den 9 maj 1945. Därav kommer att i sovjet firas den 9 maj som den stora segerdagen. Nu förvandlad mer som en hyllning åt dagens store ledare Putler, (Putin-Hitler).

Dagen med parader på röda torget och dagen då sovjetmedborgarna lockades med saker som den dagen till ära fanns men annars var saknade (kallad deficit i folkmun). Dagens Ryssland ser allt mer  ut att bli en kopia av det fallna Sovjetunionen. Kvar finns  den tänkta unionen mellan Ryssland och Belarus!

Nu vårdar Ryssland  traditionen, fast veteranerna blir alt färre. Tiden rinner bort allt som minns är offren i Stalins terror mot folken. Nu skapas nya offer inte från svält som var Stalins paradgren utan genom bomber i ett anfallskrig, helt får man tro i Hitlers smak. Ukraina har genomlidit svälten under Stalins terror, inte underligt att de var positivt inställda till tyskarna, som befriare!



Inga kommentarer: