onsdag 29 maj 2024

Förvirringen i Europeiska unionen

Den politiska förvirringen i Europeiska unionens ledning ökar, och främst mellan de stor nationernas högerkanter!

Italiens premiärminister Giorgia Meloni, som uppvaktas av både EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europas mest framstående högerextrema ledare Marine Le Pen. Politikerna vill fortsätta att håller alla dörrar  öppna inför valet till Europaparlamentet.
Nu strax innan valet, föreslår ledaren för den franska högerradikala nationella rörelsen (RN) Le Pen att tillsammans med Melon bilda en supergrupp som förenar alla höger partier i Europaparlamentet. Le Pens National Front tillhör den högerextrema gruppen Identity and Democracy (ID), medan Melonis Italiens Bröder-parti tillhör gruppen European Conservatives and Reformists (ECR, där Sverigedemokraterna SD ingår), som inte är fullt så extrema. 

Vissa analytiker menar att Le Pens handlande är taktik och skall tolkas som ett hot mot mittenhögerpartiet European People's Party (EPP där Moderater och Kristdemokrater ingår) och dess kandidat till EU-kommissionens chef, von der Leyen. Framväxten av en stark politisk kraft på den extrema högerkanten skulle hota EPP och deras nuvarande koalitionspartner, socialisterna och liberalerna, som tillsammans har kontrollerat Europaparlamentet. 

Von der Leyen kan bli beroende av Meloni och ECR  och till och med  samarbeta med dem efter valet. Den samlade extrem högern skulle kunna få inflytande på två huvudfronter. För det första kan de förhindra en andra period för von der Leyens mandat. För det andra skulle de förändra  EU-inriktning i migrations- och klimatpolitik.

Än så länge har Meloni inte öppnat sina kort. Von der Leyen och EPP har undvikit att utesluta en koalition med ECR. Snarare behövs Italiens och Melonis hjälp att övertala sin allierade i  Ungern. Minister Viktor Orbán ska övertalas att gå med på EU-stöd till Ukraina.

Spaniens ECR-ledamot Hermann Tertsch anser att det är hög tid att högern går samman mot EPP och socialisterna för att hindra deras planer, till förmån för mer europeiska intressen. De konservativa borde  enas om att hålla EPP ansvariga för styret av Europa. Spaniens Tertsch ser lösningen att skapa en enad högergrupp efter valet.

Den strategiskt tänkande Le Pen har erbjudit Melon alla möjlighet i EU-parlamentet om högerpartierna når ett bra resultat i valet. Själv handlar Le Pen försiktigt för att, senare mer rumsren, satsa kunna satsa på att bli Frankrikes nästa president.

Att Meloni lämnat alla alternativ öppna för sig själv, möjligen för att efterträda Von der Leyen. Har Italien  varit så nära Europeisk inflytande tidigare, saken är något som präglar den Italienska högern.

Åsiktsskillnaderna mellan högern i Frankrike och Tyskland är monumental. Le Pens Frankrike,  försöker framställa sig själv som mer mainstream-konservativa. I åratal har Le Pen försökt ta avstånd från bakgrunden till Tysklands högerextrema parti Alternativ för Tyskland (AfD).  Extremismen urartade efter skandaler med hyllningen till Hitler som fick ID-gruppen att kast ut AfD.

AfD:s uteslutning från ID kan göra extremhögern ännu mer splittrad och Le Pens rörelse än mer sårbar, eftersom de har förlora en del av sin nuvarande grupp av EU- parlamentariker till en ytterligare mer högerorienterad grupp om AfD beslutar sig för att skapa en egen grupp i  Europaparlamentet. AfD kan rent av nästan utplånas i valet då en utbrytargrupp har möjligheten att bli större

Efter valet var ska då Sverigedemokraterna ingå? 

Bland de (normalt) höger extrema eller bland extremhöger extremerna? 

Att förvänta vad de framtida högerextrema grupperna kommer att hitta på är en öppen bok, klart är dock att isolation med resande av murar är budskapet för SD.

Så vad väljer DU?


Inga kommentarer: