måndag 27 maj 2024

Oligarkernas flykt och Ungern

Enligt ekonomer vid EU Tax Observatory i Paris och Skatteforsk i Norge har ryska medborgare köpt bostäder i Dubai för 6,3 miljarder dollar sedan invasionen av Ukraina i februari 2022. Uppgifterna kommer från International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).  

Ekonomerna understryker att det här handlar om en i underkant tilltagen försiktighet. De verkliga köpen är troligen betydligt större. Den mängd av ryska pengar som flödar in i Dubais fastighetsmarknad har troligen mer än tiofaldigats. Oligarkerna ser om sitt hus, bildligt talan. Det gäller att rädda det som går. Tilltaget är ett tydligt tecken på att de som genom Putins korruption skaffat sig omätbara förmögenheter nu tror att läget kommer att förändras. Putin är inte längre en trogen vän att luta sig mot när det gäller att säkra åt sig vad som räddas kan. Andra länder som hjälper oligarkernas intressen är Malta och Israel. Länder som är kända för att hjälpa skumrasket att kringgå sanktioner. Dubai har blivit den främsta destinationen för den ryska elitens pengar och en säker plats för den som vill undgå sanktioner.  

Vilka slutsatser skall vi dra av detta? Rysslands gränser är oändliga så när drabbas Dubai av den ryska hämnden?

I dagarna är det val i EU och här pratas om en rysk desinformation. Oro rör att Ryssland skall hjälpa högerextrema partier inför valet. Det verkar som om folket som ska rösta genomskådar det hela. I Ungern verkar folket var trötta på den nuvarande korrupta högerregeringen som uttalat är ryssvänlig. Ett nytt parti har snabbt dykt upp på scenen och verkar kunna bli det största i Ungern EU-val. 

Ser vi nu slutet på hyllandet av Putin och högerstyret i Ungern? Har Socialdemokraternas inspel i EU-valet om uteslutning av Ungern redan haft sådan effekt?
 

Är framtiden trotts allt ljus för Europa och högerpopulisternas tal bara slamret av tomma grytor? 

Snart är det val och sanningen ska fram i ljuset!


Inga kommentarer: