måndag 13 maj 2024

EU val 2024!

Det lider mot ett val i EU!

De svenske höjer brösttoner. Ja då tänker jag på de extrema till höger. Då främst SD och uppstickaren Folklistan. Vad analytiker tror är att politiken i EU blir allt mer konservativ när klimatförändrings förnekare och de enkla lösningarnas profeter, blir fler i EU:s parlament.

Vad de två säger är i stort att de ska rulla tillbaka alla förändringar som beslutats under gen nuvarande perioden. Det är ren desinformation och dagdrömmar från extremhögern. För att lyckas förhandla om in gåda förändringar behövs en klar majoritet och att alla länder är med på förändringarna. Så retoriskt blir allt enkelt att betrakta allt som om det skulle gjorts på ett annat sätt, vilket då, kan frågan bli? 

Ska man se realistiskt på extremhögern så är det många viljor som strävar åt olika håll. Hur ska de arbeta sig igenom den hord av byråkrater och förhandlingsgrupper som EU är uppbyggt kring? 

Det är enkelt att tvinga fram sänkningar av fossilpriser, vilket leder till ökade koldioxidutsläpp och leder till ökad temperatur på jordklotet. Förnekar man sambandet blir allt enkelt för extremisterna. Tänker man vidare vad blir konsekvenserna av stigande temperatur? Enligt extremhögern är det bra med låga priser på fossil energi (från Ryssland givetvis) och allt tal om hoten kring att bränna mer som viftas bort.

Enkla lösningar är i mångt och mycket extremhägerns melodi. Det tråkiga är att många faller in i de enkla  sanningar som levereras. Fast enkla sanningar existerar knappast inom politiken, då hade politiker inte behövt. 

Enligt min uppfattning behövs knappast politiker som levererar enkla lösningar och sagoberätterlser om allvarliga och livsavgörande svåra framtids frågor.

Inga kommentarer: