Tyskarnas beslut att stänga ner kärnkraften visade sig inte vara en högljudd väckarklocka, inte minst för de extrema grupperna som förnekar klimatförändringarna. Att fortsätta på tidigare linje med brunkol och rysk gas hade blivit en katastrof för klimatet. Nu har den tyska ekonomin en möjlighet att vara pådrivande i klimat omställningen. Misstaget med bygget av gasledningen Nord Stream gjorde dessutom att tysk ekonomi styrdes av Putins nycker. Nu är det hotet borta. Tyskarna importerar två tredjedelar av sin energi. När Olaf Scholz besökte Sverige för ett möte med statsminister Ulf Kristersson stod energifrågorna i fokus.
Tyskarnas förslag att stabilisera sin elmarknad med en ny kraftledning från Sverige handlar om en kortsiktig säkerhet. Svensk fossilfri el kommer snart att förbrukas i norra Sverige med de projekt som pågår om fossilfritt stål. Saken har inte helt gått upp varken för politiker från södra Sverige eller från berörda i de länder som nu tar emot vår överskotta el. Tysklands industri och landets gröna omställning behöver i huvudsak långsiktigt byggd på egna lösningar.
Sjökabeln, Hansa Powerbridge, är en kortsiktig åtgärd för tysk elförsörjning. Kabeln kommer att gå från Skåne till Nordtyskland. Syftet är att ytterligare integrera elmarknaderna i Europa. EU har ju som mål att nå en gemensam energiunion. En större sammankoppling mellan Sverige och Tyskland gör att elpriserna styrs mer i elområde 4 av produktionen i Europa. När solen lyser i Tyskland får vi negativa elpriser, inte bara i elområde 4, utan i hela Sverige.
I Tyskland produceras elen i norr och förbrukas i söder. Tyskland saknar el prisområden. Det gör att när Tyskland stundtals producerar mer än det egna behovet, vilket leder till att priserna sjunker, vilket spiller över till Sverige där vi soliga arbetsfria dagar får minuspriser på marknaden.
Med Hansa-ledningen lär fluktuationerna i prispåverkan mot Sverige bli kraftigare, både uppåt som neråt. Av överföringskapaciteten måste 70 procent bjudas ut på den europeiska elmarknaden. Ett förhållande som vi levt med länge med kablar till Danmark, Bornholm, Norge, Åland, Finland, Polen och Litauen. För Baltstaterna medförde kabeln till Litauen en drastisk sänkning av elpriset i Baltikum, då Ryssland inte ensidigt kunde bestämma priset.
Vad Olaf Scholz och Tyskland behöver göra är i första hand att införa elområden i landet och att bygga ut den miljömässigt bästa energiproduktionen för att minska fossil beroendet. Tyskland är ett föregångsland när det gäller solpaneler, men det krävs mer för att en långsiktig omställning skall lyckas oberoende om det gäller Tyskland och Sverige, eller någon annan stans.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar