lördag 18 maj 2024

Den heliga 4% spärren!

Den heliga 4% spärren och partivalet!

Flera undersökningar och några falla av tyckande blir det klart att tre riksdagspartier balanserar kring 4% och  riskera att förlora sina platser i EU-valet 2024.

Ipsos undersökning från februari/mars  visade att alla svenska partier skulle hamna över fyraprocentsspärren. Men det finns också givetvis andra mätningar som visar på andra möjligheter.
Novus senast mätning spår att L, C och KD ligger strax under spärren, och i Indikators opinion hamnar KD under fyra procent och C och L balanserar på spärren.
Även statsvetare gör prognoser, mer eller mindre vetenskapliga, där de spår att C, L och KD åka ur EU-parlamentet. 

Själv ställer jag mig frågan, vad är det vi röstar på? Blir det någon förändring av att ett eller annat svenskt parti inte sitter med kring grytorna i EU? Svaret torde tveklöst bli ett nej. EU parlamentet styrs av ett blandning av partier från 27 olika länder. Vad vet vi om dem? Sannerligen ytterst lite. Sverige har 8 riksdagspartier och hur många har 27 länder i EU?

I EU-politiken har Sveriges agerande varit relativt avvaktande. Inte heller har vi bryt oss om att hämta de bidrag som går att få för olika projekt. Men det verkar ha varit ett val som Sverige gjort. I många andra EU-länder räkans EU-bidragen med som en förutsättning för att ett projekt ska genomföras, så inte här.

Tillbaka till de 4%. Har det någon betydelse om något parti saknas i EU? Antalet svenska mandat är 21 st oavsett om alla riksdagspartier är med. 21 personer att stå upp för svenska intressen. Blir det sämre för Sverige om de 21 representerar färre partier? Knappast, vad kan 21 partirepresentanter göra bland 730 ledamöter? Det finns ett sakfel med svenskt valsystem, det är partival. Inte val av dugliga personer. I det sammanhanget är folklistan ett undantag. Här är det personer som ställer upp i något som kan kallas personval. Givetvis motarbetat av det svenska valsystemet.

Personligen anser jag att 5% är en rimligare spärr till Riksdag och EU. De så kallade småpartierna skulle bli färre och det blir enklare för medborgarna att förstå de olika partiernas politik. 

Och något viktigt, det skulle räcka med en valsedel, inte hundratals, där man markerar vilken kandidat man föredrar och inte slentrianmässigt lägger sitt val på ett parti och dess utvalda kandidater.

1 kommentar:

Anonym sa...

Instämmer helt.