tisdag 21 maj 2024

Solpaneler förändrar el användandet!

Solpaneler, revolutionen som förändrar el användandet!


Finns det redan så många solpaneler så att det inte längre lönar sig att sälja sol-el till nätet? Däremot är installation av solpaneler rimliga för privathushåll för att sänka delar av elkostnaden och främst för att undvika nätavgifter. Vinnare blir husägare (som har tak) och förlorare blir de som bor i lägenhet.

På sommaren producerar solpaneler redan så mycket el att elen inte bara är billig på natten, utan även på dagen. El är generellt sett dyrast på morgonen och kvällen. Det gör att det inte längre är lönsamt att installera solpaneler för att sälja el. Däremot finns subventionen för privatpersoner men en kraftig ändring har inträffat jämföra med för två år sedan, då var de dagliga elpriserna väldigt höga och folk installerade paneler för att göra ekonomiska vinster.

Egenkonsumtionen av el är avgörande för installation av solceller. Att producera solel för eget bruk är fortsatt alltid en vettig investering. Om priset är noll eller negativt på marknaden så är vinsten att kringgå den höga nätavgiften huvudsaken.

Billig el soliga dagar gör det även rimligt att konsumenter med rörligt pris kör tvättmaskinen och laddar bilen dagtid på sommaren.

Soliga dagar kan priset på el bli lågt under dagtid. Nu är det bara frågan om någon är hemma eller om ny teknik finns som kan utnyttja tillfället då priset är lågt och att sälja till nätet inte ger så mycket. Automatisering är framtiden som gör att något fungerar genom att själv känna av elpriset. Detta är definitivt en utvecklingen av digitaliseringen som väntar oss. Kruxet är att veta vad elpriset vid varje tidpunkt är satt till.

Priset på solpaneler har sjunkit till hälften under de senaste två åren. Samtidigt har batterier blivit allt viktigare för att solel ska löna sig. Det betyder att den ursprungliga kostnaden för investeringen blir högre. Vinsten är dock större då mer av den egenproducerade elen kan användas utan fördyrande nätavgifter.

Ett batteri med en genomsnittlig kapacitet på 10-15 kilowattimmar, som skulle kunna passa för en villa, ligger på runt 40 000-50 000 SEK. Batteriernas lönsamhet bestäms givetvis av hur mycket elpriset kommer att fluktuerar i framtiden. Ju större elpriset fluktuerar desto kortare kan återbetalningstiden bli, men det går tyvärr inte att förutse vad som händer med elpriset i framtiden. Till stor del beror det framtida elpriset på politiska beslut, och i vilken utsträckning staten och EU beslutar sig för att ingripa på elmarknaden för att ge Europa ett stabilt elpris.

Att hantera framtida vinster blir svårt när påverkan av batterilager och hybridparker ökar. Allt detta är fortfarande i inledningsstadiet. Det går faktiskt bara gissa vad den slutliga lönsamheten blir och hur politiska beslut kommer att påverka solpanelernas framtida konkurrenskraft.



Inga kommentarer: