tisdag 14 maj 2024

Olja, världens gissel!

Ryssland har hittat gas- och olja i Antarktis inom Storbritanniens zon, skriver The Telegraph och tillägger att det finns en risk för att borrning påbörjas i det skyddade området. Oljefyndigheten uppskattas till 511 miljarder fat, vilket är tio gånger den mängd som utvunnits ur Nordsjön under de senaste 50 åren. 
 
Det ryska fartyget Aleksander Karpinski, som tillhör det statliga mineralprospekteringsföretaget Rosgeo, opererade länge i området.
 
Antarktis är under internationellt skydd, och enligt ett avtal som undertecknades 1959 får mineraltillgångar inte brytas där. Enligt britterna har dock deras utrikesdepartement intagit en alltför godtrogen syn på ryssarnas planer och det finns en allvarlig fara att de ska börja borra på platsen.
Biträdande minister David Rutley berättade för en parlamentarisk kommitté att det ryska forskningsfartyget fick tillstånd att operera i området eftersom ryssarna förleddes att tro att det bara sysslade med vetenskaplig forskning.

Enligt experter är dock det brittiska utrikesdepartementets uppfattning om ryssarnas intentioner fullständigt naiva. Geopolitikprofessorn och antarktisexperten Kalus Dodds menar att ryssarnas aktiviteter i regionen snarare är en olje- och gasutforskning än av vetenskapligt art, och att allt handlar om  förbereder för att utvinna de fossila resurserna.
 
Länderna i Antarktisfördraget kommer nu uppmärksamma de ryska aktiviteterna. Fördraget som nu gäller ska skyddar Antarktis mot mineralbrytning och är giltigt till 2048.

Ryssland har enligt egen uppfattning inga gränser. Är detta upprinnelsen till en ny konflikt där ryssarna åter kommer att göra som dom vill? När världen börjar koka av den globala uppvärmningen strävar Ryssland efter att öka på uppvärmningen, som om inget hänt. Måhända tycker de att det är kallt i Sibirien! Men vad händer med Ryssland när havet stiger, blir något kvar? Ska vi ha en svensk jämförelse ligger SD klimatförnekelse allt för nära tillhands.

 

Inga kommentarer: