lördag 26 mars 2022

Reträtt?

 Västerländska källor talar om framgång för Ukraina. Ryskt fartyg borta, eller rättare står på botten obrukbart. Aldrig har Ukraina haft så många tanks, bjudning från anfallaren kan tänkas. General avrättad av de egna, när hände det senast?

Vi har bara ena sidas rapporter att lita på, om det nu går. Lögnen blir till sanning.

Studsats en lögn besegras med tiden av sanningen. Det tråkiga är att lögnen besegras med mycket oskyldigt blod.

Sittande i stugvärmen oroas vi av att aktiekurserna sjunker och att priserna stiger medan hela städer i Ukraina förvandlats till grus, här gäller det att kräva kompensation.

Nato har visat att det fungerar, ansök medan tid är.


Målet med den militära handlingen är uppnådda, återstår endast reträtten!

Slava Ukraini

onsdag 23 mars 2022

Företag som är kvar i Ryssland

Pressen hårdnar mot företagen som är kvar i Ryssland – samtidigt ökar riskerna. Hackernätverket Anonymous har redan attackerat Nestlé och hotar med fler aktioner.


Bolag som är kvar i Ryssland och som inte sagt om de lämnar 


Biltillverkaren Renault.

 
Matproducenten Nestlé chockladkoncernen Mondelez – med varumärken som Toblerone och Marabou.
 

Franska Leroy Merlin har över 100 byggvaruhus i Ryssland. Bolaget ägs av förmögna familjen Mulliez, som även äger sportkedja Decathlon med öppna butiker i Ryssland. 


Banken Credit Suisse, näst störst i Schweiz . 

Koch Industries, (tidigare Wood River Oil and Refining Company, är ett amerikanskt globalt industriellt konglomerat som har verksamheter främst inom kemisk-teknisk industri, mineraler, energi, konstgödsel, petroleum, glas, biobränsle, dagligvaror, tillverkningsindustri, infrastruktur och råvaruhandel.)det amerikanska konglomeratet som rankas som det näst största privata företaget i USA. 


Nokian Tyres tänker fortsätta produktionen av sina personbilsdäck i Ryssland


AstraZeneca fortsätter nya läkemedelsprövningar i Ryssland.


Microsoft,

Oracle mat.

Fortum, har ca 7.000 anställda i den ryska  energisektorn.

SAP (AP SE är ett tyskt mjukvaruföretag som levererar fullskaliga affärssystem till företag, koncerner och myndigheter. Företaget anses vara ett av världens största i sin bransch. Idag använder över 291 000 kunder SAP:s lösningar och tjänster. SAP är noterat på börsen i Frankfurt och NYSE.)


För de flesta är det en ganska liten del av omsättningen som skärs bort. Risken att vara kvar i Ryssland kan bli betydligt mer kostsam. Som konsument kan du bojkotta och ge företaget dåligt rykte.

Slava Ukraini 

måndag 21 mars 2022

Ukraina svälten 100 år

 Zelenskys rådgivare: Ryssland tar inte fredssamtalen på allvar
Alexander Rodnyansky, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelensky, sa till BBC på måndagen 21 mars att Ryssland inte tog fredssamtalen på allvar och endast sågs som vilseledande för väst.
Ryssland använder samtalen för att övertala västländer att inte införa fler sanktioner, sa Rodnyansk. "De använder dessa samtal för att avleda uppmärksamheten från vad som händer på slagfältet", sa han.
"Vanligtvis diskuteras inte chanserna till fred när man bombar fiendens städer", tillade Rodnyansk.


Känns de ryska taktiken igen. Under andra världskriget tillämpades terrorbombning som ett medel att knäcka civilbefolkningen. Något som Finland, Estland, Polen och övriga blivande öststater fick känna på. Samtidigt hyllades den kommunistiska diktaturen som en i segrarmakterna. Fast det var ju inte Sovjets tanke att låta folken få sin frihet åter i de erövrade områdena. Tanken var att de skulle bli sovjets lakejer och bli en språngbräda för den världskommunism som var målet. Att sedan folken inte vill samma sak blev tydlig med Berlinmurens fall och upplösningen av Sovjetunionen december 1991.


Nu har Ryssland fått en ny Tsar, med all makt i sina händer. Han verkar brinna för att upprätta Sovjet 2.0. Fast folket verkar inte vilja samma sak. Med invasionen av Ukraina skrivs ett nytt blad i DEN RYSKA EXPANSIONSPOLITIKEN. Även denna gång visar det sig att folket inte vill. En rädd diktator sitter i Kreml lika isolerade som Lenin en gång nerpissad av sin älsklingskatt. Katten kunde ju inte förstå de grymheter som Lenin utförde på den kortlivade staten Ukraina.
Huruvida dagen diktator har en katt eller ej vet vi inte med säkerhet. Fast situationen är likartad, inte någon rusning till att stödja diktatorn.


Tyskland räds att tappa 4,5% av BNP om man stänger den ryska gasen. Ett litet offer mot vad Ukrainarna offrar? I Sverige oroas man av stigande matpriser och bränslepriser. Vad är det för offer i jämförelse med Ukraina?


En eloge till de fackförbund som vägrar hantera ryskt gods på vägar och i hamnar. De har mer ryggrad än de styrande politikerna i Europa.


Det finns få levande som minns att till Sverige importerades ukrainskt vete 1922 samtidigt som det var massvält i Ukraina. Kommunisterna ville med metoden tvinga ukrainarna till lydnad. Med våld och svält blir det inte några bestående segrar. Så är vi nu där igen! 

Förhoppningen är att det inte lyckas att kuva ett fritt folk denna gång heller.

måndag 14 mars 2022

NATO ansökan?

Tidigare statsminister i Finland Alexander Stubb sade i SVT:s Morgonstudion special sig vara övertygad om att "tåget lämnat stationen" och att en finsk ansökan om Natomedlemskap skickas in i närtid.
För Stubb finns det helt enkelt ingen annan möjlighet än att ett litet land som Finland går med i NATO. För Stubb var det inte är frågan om dagar, veckor eller år, utan månader innan Finland ansöker om NATO medlemskap. Stubb hade svårt att se ett slut på kriget i Ukraina inom en snar framtid utan rädslan för hur Ryssland framleddes kommer att agera är påtaglig.


En ansökan från Finland blir den slutgiltiga signalen för Sverige att helt ut ansluta sig till försvarsalliansen och att båda lämnar in samtidiga ansökningar. I Finland är det val i april 2022 och i Sverige i september 2022. För Finlands del handlar det om en valfråga och för Sveriges del kan beslutet komma före valet.
 

Tolkningen av vad Stubb sagt är entydig. Ett litet land kommer att kunna utsätts för en hård press från ett allt mer Sovjetliknande system där sanningarna skapas innanför Kremls murar av ledare som har helt annorlunda världsbilder än de som ledarna har i Europa. Det vore naivt att tro att alliansfriheten alltjämt kommer att tjäna Sverige. När kartan förändras så borde även färdvägen följa efter.

Har Sverige något annat val än NATO, om friheten har ett värde?

 

Slava Ukraini

söndag 13 mars 2022

Krigets spel

Betraktare av hur Ryssland lyckas med sitt tilltag i Ukraina är allt mer förvånade. Att leda in kolonner av fordon utan skydd är märkligt. Fast intet om tanken var att Ukraina skulle som Tjeckoslovakien 20-21 aug 1968 som beordrade militären att inte försvara sig. 

Ryssland tror att med sin militära övermakt tron att det räcker med hot för att uppnå lydnad. Hoten riktar sig nu både mot Finland som mot Sverige. I något led blev det fel. Med lögner som avslöjas vinns ingen seger. Rapporter om fordon som lämnas utan strid visar på något viktigt. Vid minsta störning överges lastbilar, transportfordon och stridsvagnar. När lögnen avslöjas sprids osäkerhet och individuellt tänkande i truppen. Något som blir följden i en stridande enhet utan motiverat uppdrag.

En ledning som är helt avskärmad från verkligheten och tar politiska beslut om drömmar som verkligheten kommer mala till grus. Vad är det vi ser? Är det de sista skakande idéer i Sovjetiska ideologi i sin dödsfaras vi ser? I det tyska riket var tanken att små länder inte hade förmågan att överleva. I sovjet var att små länder skulle annekteras. Tanken lever vidare i Rysslands oavslutade krig sedan 1991. Gud hjälpe att den plågan blir kortvarig och att länder kan ta egna beslut så som folken vill.

Det tråkiga är att i Sverige SD, V och MP har varit de sista att förstå Rysslands handlande.


Slava Ukraini,

Mobilkamera

Dagens krig dokumenteras av mobilkameran som finns i nästan alla händer. Det som tidigare kunde döljas kan inte döljas längre. Bilderna, de äkta, talar om den brutalitet kriget utgör. Påhittade alternativa sanningar bryts ner som frost när solen stiger.

Alliansfrihet eller allians i NATO? Brutaliteten i kriget blir vi smärtsamt påminda om. En ny tid är här, vänstern och miljöpartiet dömer i utopin. Tyvärr är hårt mot hårt det enda en diktator förstår. För Finland och Sverige är det endast att se hur verkligheten ser ut. Det är dags att sluta prata och handla inför de hot som står runt hörnet. 

ÄVEN OM NATO-MEDLEMSKAP KAN HA NACKDELAR SÅ ÄR FÖRDELARNA STÖRRE!

Vi ska inte hamna i samma läge som det alliansfria Ukraina! 

Slava Ukraini.

tokstan.blogspot.com/2014/11/putin-hyllar-sovjets-hansynslosa.html

 

torsdag 10 mars 2022

Kyla!

Kylan är sträng i Ukraina. Alla som stridit mot Ryssland har fått kämpa mot kylan.

Kylan är svår mot de hemlösa på flykt,

Kylan är svår för försvararna,

och 

kylan är en kämpe mot angriparna i det som Ryssland förklarar inte existerar.


Slava Ukraini

 

Köldknäpp väntas i nordöstra Ukraina


Enligt Meteorologiska institutet i Norge är väntas temperaturer långt under det normala i nordöstra Ukraina den kommande veckan, rapporterar VG

I Charkiv, där hårda strider har rasat sedan den ryska invasionen inleddes, kan temperaturen sjunka till 23 minusgrader 11 mars. I området tillbringar  civilbefolkningen sina nätter i källare och bombskydd.

– Blir det klart väder under den perioden, som det kan se ut att bli, då blir det väldigt kallt, säger meteorolog Gunnar Noer till VG.


 

Svensk feghet och otydlighet om NATO

Svensk feghet om NATO sätter Finland i knipa.

När vi ser vad som händer i Ukraina är det knappast läge att fortsätta och prata och prata! Hotet österifrån är inte nytt. Under stormaktstiden var det våra svenska kungar som var orsak till att Ryssland försvarade sig. Till slut blev det Kart Xll som i Poltava skapade en tids lugn österifrån. Sedan kom ett antal kungar som förlorade Finland 1809,  efter flera misslyckade krig under 1700-talet.

Nu står vi där och är inte längre stormakten som Europa fruktar utan ett litet land som hoppas på skydd av starkare länder. Hur har Sverige agerat till stöd för Ukraina? Det visar sig genast att på vänsterkanten och inom fredsrörelsen så låter tonerna att vi skall låta Ryssland vara i fred med deras övergrepp på en stat och blunda för det som kan utveckla sig till ett folkmord. Historiskt kan vi konstatera att landet i öster endast har förstått maktspråk och formligen struntat i diplomati om det inte gynnat dem själva. De allierade under andra världskriget och den tid som följde lade sig platt inför Sovjets erövringar och så har det förblivit. Ingen i fantasin har kunnat tänka sig förbereda sig för det anfallskrig som händer i Ukraina. Risken är stor att det kan rulla vidare.

Sveriges agerande i NATO-frågan är pinsamt. När ska vi lära oss? Visserligen efter dagsens meddelanden så kommer försvaret att på sikt stärkas. Vad händer med skyddsrummen och skyddet av civilbefolkningen? Åtgärder som i panik tillgrips när kniven är mot strupen.

Politikerna, främst på den högra kanten har alltid och i all lägen haft som mål skattesänkningar och anskaffning av värnplikten. Utförsäljning av infrastruktur, exemplet Gotland är skrämmande. Världen största och strategiskt viktiga hangarfartyg lämnas obevakat, ubåtsvarv säljs till kineser! Var besparingen lyckosam?

I dagarna skriker de partier som i stor utsträckning varit ansvariga för försvarets nerdragningar till att de ska få mer resurser. Så har det inte alltid låtit. Så vad är då annat att göra att i elfte timmen öka försvarets förmågor.

Slutsats: Politiken måste bli entydig med att vi verkligen krokar arm med Finland och när det är lämplig tar samma beslut i NATO-frågan.

Slava Ukraini

tisdag 8 mars 2022

Ryskt sanktions rekord 5532 st efter 10 dagar.

 Ryssland slår rekord i antalet sanktioner i världen.


Ryssland blev det land med flest sanktioner bara tio dagar efter krigets början i Ukraina. Hittills har det högsta antalet sanktioner, 3616, införts mot Iran. 2754 sanktioner hade infördes mot Ryssland före den 22 februari, men ytterligare 2778 har införts efter den 22 februari, vilket ger totalt 5532 sanktioner mot Ryssland. Det är högre än till exempel Iran, Venezuela, Myanmar och Kuba tillsammans. Sanktioner mot Ryssland inkluderar politiker och tjänstemän, inklusive president Vladimir Putin själv, oligarker, storföretag, banker och militärindustrin. Sanktioner har också införts som begränsa bankernas tillgång till internationella marknader Hittills har 90 procent av sanktionerna riktats mot individer.


Rysslands underrättelsetjänster har varit totalt ovetande om president Vladimir Putins krigsplaner. En rysk  FSB-läcka sa att ockupationen av Ukraina var ett fullständigt misslyckande, jämförbart med förödelsen av Nazityskland, rapporterade The Times på måndagen. https://www.thetimes.co.uk/article/this-war-will-be-a-total-failure-fsb-whistleblower-says-wl2gtdl9m

Halva rubelvärdet försvann



Antalet döda ryska soldater är redan runt 10 000, även om Ryssland officiellt bara har rapporterat 498 dödsoffer, enligt en rapport från en anonym FSB-analytiker, rapporterar   The Times . Regeringen vet inte det exakta antalet dödsoffer eftersom den har tappat kontakten med militären.
Enligt en rapport från läckan anklagas den federala säkerhetstjänsten (FSB) för att ha misslyckats med den ryska invasionen, men FSB fick ingen information om den planerade attacken och byrån var inte beredd att förutse effekten av de sanktioner som infördes mot Ryssland. Hade de fått information hade de säkert skrivit något som fallit in i Putins tankar. Ingen vågar längre ha någon annan uppfattning än det Putin kan tänkas ha.
 

Det som hänt är formligen en katastrof för Ryssland som försöker spela stormakt fast den  ekonomiska kostymen är alldeles för liten.

Sedan har vi multis som Coca-Cola, Pepsi, Starbucks med flera företag som fortsätter i Ryssland. Ska det bli bojkotthot dem? De tog paus!

Slava Ukraini

måndag 7 mars 2022

NATO Finland Sverige

Den 8 mars håller riksdagen en diskussionerna om Finlands anslutning till Nato. Den kommer att vara grundliga men snabba, sa Finlands statsminister Sanna Marin i Tallinn på måndagen 7 mars. 
 
Estlands premiärminister Kaja Kallas bekräftade att Estland välkomnar Finlands anslutning till alliansen och ratificerar den blixtsnabbt.
"Vi kommer inte att skjuta upp, men vi kommer att ha en mycket djupgående debatt om den här frågan. Vi överväger just nu hur denna debatt ska gå till, eftersom beslutet skulle påverka det finska försvarsmakten, säkerheten mer allmänt och ekonomin", säger Marin. berättade på en presskonferens.
Finlands statsminister betonade att säkerhetsmiljön i Finland och i Europa som helhet har förändrats sedan den ryska aggressionen.

Eftersom hela säkerhetsläget har förändrats på grund av Rysslands agerande påverkar det också finländarnas tänkande, sa Marin. "Vi kommer att börja diskutera våra framtida säkerhetsalternativ, och detta kommer att göras i parlamentet, i landets olika institutioner, som presidenten, såväl som mellan politiska partier och inom politiska partier. Diskussionerna kommer att vara djupgående", sa Martin.
Mari bekräftade att diskussionerna inte skulle ta lång tid. "Vi går snabbt, även om diskussionerna kommer att bli grundliga," sa Marin. Finlands nästa riksdagsval äger rum i april 2023.

Estlands statsminister Kallas sa vid en presskonferens att om det finska folket beslutar sig för att gå med i Nato kommer Estland att välkomna Finland med öppna armar. "Om du är rädd att detta kan försvaga försvaret av ditt land, kommer vi att bekräfta att så inte är fallet", sa Kallas.
"En anslutning av Finland och Sverige skulle göra Nato starkare, men enligt min mening skulle det också stärka Finlands och Sveriges egen säkerhet", konstaterade Kallas.

Finländarna har varit skeptiska till att gå med i Nato i decennier, men i slutet av februari, i en undersökning som gjordes efter Rysslands attack mot Ukraina, hade antalet anhängare av att gå med i Nato överstigit 50 procent för första gången i historien .
 
Hur är det då i Sverige? Ska det fortsättas att traska kring den heta gröten! Fast nog verkar det som om den blivit mer smaklig. Sverige och Finland är redan nu inbjudna att delta i den innersta NATO- kretsen. Nu och framöver. Så hur handlar Sveriges politiker inför beslutet? Det är trotts allt val i Sverige redan i september 2022. 

lördag 5 mars 2022

Sorg över Ukraina



 En diktator med förvridna tankar och en duma med lojala jasägare det är Rysslands väg mot avgrunden.

Sedan december 1991 när Sovjetunionen upplöstes har det varit en krokig väg för de forna republikerna att finna sin väg framåt. Tyvärr har flera generationer vuxit upp i ett system som fråntagit medborgarna mänskliga värderingar. Det har inte varit upp till individen att tänka utan den saken har lämnats till en maktelit som inte ifrågasätts. Kyrkan har här spelat en betydande roll. Lidande här och nu kantas med löften om att det blir bättre sen. Tsaren och kommunisterna likväl som dagens ledare har alltid lyckats uppbringat stöd från metropoliten (kyrkans ledare).

Dagen president drömmer om att upprätta tsarinperiet från 1800-talet. Med invasionen av Ukraina och de sanktioner som omsätts kommer Ryssland allt närmare status som Nordkorea. En regim som gör som den själv behagar och skriver fram sin egen verklighet som inte väjer för att ta för sig. Likheten till andra världskrigets upptakt är slående. Då var  det judarnas fel nu ukrainarnas. Och deras kultur skall utrotas.

Västväldens tro på att ekonomin ska leda Ryssland till sans kan komma visa sig overksam.


Slava Ukraini

onsdag 2 mars 2022

Finska gasaffärer konkurs

Personalen får gå från Nord Stream 2

Strax utanför Viborg ligger Nord Stream 2:s gasrör färdiga för gasleverans till Tyskland. 

Det schweiziska bolaget Nord Stream 2 har gått i konkurs och har sagt upp hela sin personal.

Nyhetsbyrån Reuters uppger att gasledningsbolaget Nord Stream 2 den 1/3-2022 lämnade in sin konkursansökan, eftersom man saknar betalningsförmåga.

Schweiziska medier skriver att Nord Stream 2 säger upp hela sin personal på 140 personer. Ledningsbolaget är helägt av statliga ryska Gazprom, med huvudkontor i Schweiz.

Ledningen mellan Ryssland och Tyskland är färdig och har kostat omkring 10 miljarder euro. Hälften av den summan har finansierats av fem energibolag i Västeuropa, bland dem Fortums dotterbolag Uniper (tidigare EON) som belastas kring 950 miljoner euro.

Tyskland beslöt i samband med Rysslands intåg i Ukraina att lägga myndighetsprocessen för att godkänna ledningen på is.

Uniper meddelade i samband med konkursbeslutet att bolaget nu utreder konsekvenserna av beslutet. Fortum presenterar sitt resultat för 3/3-2021 och väntas då berätta om hur verksamheten i Ryssland påverkar årets resultat och om vad Unipers finansiering av Nord Stream 2 innebär.

 Den finska energipolitiken har kört fast i misslyckade kärnkraftssatsningar och nu ett stoppat fossilgasprojekt.  Det vill till att ha starka finansiella muskler till att reda ut det hela. Från glada miner sedan tidigare har vi sett den svenska borgerligheten med Maud Olofsson i spetsen trolla bort 80 miljarder kr i gasprojekt i Holland. Och att historien upprepar sig i Finland är inte förvånande. 

Vad kommer det att kosta Fortum som fientligt köpt in sig i Uniper?

BÖRSMEDDELANDE 26 MARS 2020 KL 16.30 EET 

Fortum har idag slutfört den första delen av överenskommelsen rörande förvärvet av de aktieposter i Uniper som Elliott Management Corporation med dotterbolag och Knight Vinke Energy Advisors Limited med dotterbolag kontrollerar. Fortum äger nu 69,6% av aktierna och rösterna i Uniper. Den andra delen av överenskommelsen, minst 1,0% och maximalt 3,8% av aktierna, kommer att slutföras inom två månader från dagens datum. Fortum betalar upp till 2,6 miljarder euro sammanlagt för de aktier som ingår i överenskommelsen, vilket innebär att Fortums totala investering i Uniper blir maximalt 6,5 miljarder euro.


Dutch Prime Minister Mark Rutte (L), French Prime Minister Francois Fillon (2-L), German Chancellor Angela Merkel (C), and Russian President Dmitry Medvedev (2-R) open the symbolic valve during a ceremony of launching the first of Nord Stream's twin 1,224 km gas pipelines through the Baltic Sea at the Germany's Baltic coast in Lubmin 08 November 2011. [EPA/DMITRY ASTAKHOV/RIA NOVOSTI/KREMLIN POOL]

Det var em rad glada företrädare för Europas länder som 2011 symboliskt vred på gaskranen för projektet. Foto Mat. Pras:.

Aktieägare 

Nord Stream är ett samriskprojekt mellan fem större företag: OAO Gazprom, Wintershall Holding GmbH (ett dotterbolag till BASF), E.ON Ruhrgas AG, N.V. Nederlandse Gasunie och GDF SUEZ. Ett sådant starkt konsortium är en garanti för bästa teknik, säkerhet och styrning. De stora europeiska bolagens medverkan i Nord Stream-projektet är en viktig faktor för att säkra energitillgången i Europa.

OAO Gazprom 
(51.0 procent)

OAO Gazprom är världens största naturgasleverantör och svarar för cirka 15 procent av världens gasproduktion. Företaget grundades som ett aktiebolag 1993 och är delägt av den ryska staten (50,002 procent). Kärnverksamheten inkluderar prospektering, produktion, transport, lagring, bearbetning och marknadsföring av gas. Dessutom ingår produktion och marknadsföring av värme och el. Gazprom kontrollerar cirka 70 procent av de ryska gasreserverna, producerar 78 procent av den ryska naturgasen och 17 procent av elen i Ryssland. Gazprom är en ledande expert inom konstruktion och drift av gasledningar. Företaget kontrollerar ett 161 700 km långt ledningsnät med en transportkapacitet på cirka 660 miljarder kubikmeter naturgas per år.

Wintershall Holding GmbH 
(15.5 procent)

Wintershall Holding GmbH, specialiserat på olja och gas, är ett helägt dotterbolag till BASF SE, ett världsledande kemiföretag. Wintershall, med huvudkontor i Kassel, Tyskland, har varit aktivt inom prospektering och produktion av olja och gas i olika delar av världen i mer än 80 år. I Europa handlar företaget med naturgas och är med sina dotterbolag WINGAS och WINGAS TRANSPORT också en viktig gasleverantör på den tyska och europeiska marknaden. Wintershall är i dagsläget Tysklands största producent av råolja och naturgas. Wintershalls prospekterings- och produktionsverksamhet är inriktad på utvalda kärnregioner där företaget har omfattande regionala tillgångar och teknisk expertis.

E.ON Ruhrgas AG
(15.5 procent)( Unipers andel nu en del av Fortum)

E.ON AG är ett ledande privatägt kraft- och gasbolag. Inom E.ON-koncernens världsomfattande verksamhet ansvarar E.ON Ruhrgas i Essen, Tyskland, för den globala gasverksamheten. E.ON Ruhrgas är Tysklands största gasimportör med ett stort antal leverantörer i flera länder, bland annat i Ryssland och Norge. E.ON Ruhrgas har köpt naturgas från Ryssland i 37 år. E.ON Ruhrgas Exploration & Production är verksamt i brittiska och norska Nordsjön, Ryssland och Nordafrika. Förutom produktion och leverans av naturgas bidrar företagets aktieinnehav i olika energinät till att trygga Europas energiförsörjning. I samarbete med andra bolag investerar E.ON Ruhrgas i effektiva, tekniskt avancerade gasledningar som förbinder Europa med nya och existerande gasfält.

N.V. Nederlandse Gasunie
(9.0 procent)

Gasunie är ett europeiskt gasnätsföretag. Företagets gasnät i Nederländerna och Nordtyskland, vars rörledningar har en total längd på över 15 000 kilometer, rankas som ett av de största högtrycksnäten i Europa. Gasunie erbjuder energitransporter via sina dotterbolag i Nederländerna och Tyskland samt andra gasrelaterade tjänster, till exempel gaslagring och LNG. Företaget är den första oberoende gastransportören med verksamhet i flera europeiska länder och med målsättningen att utföra denna verksamhet på ett säkert, avbrottsfritt, effektivt och hållbart sätt. På den nordvästeuropeiska marknaden har Gasunie en central logistisk roll och fungerar som ett "gasnav".

GDF SUEZ 
(9.0 procent)

GDF SUEZ utvecklar sin verksamhet kring en modell baserad på ansvarsfull tillväxt för att hantera dagens utmaningar på energi och miljöområdet: att tillgodose energibehov, trygga försörjningen, motverka klimatförändringar och optimera resursanvändningen. Koncernen tillhandahåller mycket effektiva och innovativa lösningar till privatpersoner, kommuner och företag genom diversifierade gasresurser, flexibel kraftproduktion med låga utsläpp samt en unik expertkunskap inom fyra nyckelsektorer: flytande naturgas, tjänster för energieffektivisering, oberoende kraftproduktion och miljötjänster. GDF Suez är börsnoterat i Bryssel, Luxemburg och Paris och representerat i de större internationella indexen: CAC 40, BEL 20, DJ Stoxx 50, DJ Euro Stoxx 50, Euronext 100, FTSE Eurotop 100, MSCI Europe, ASPI Eurozone och ECPI Ethical Index EMU.